Veilig barbecueën met kinderen

31.07.2019

Het is zomer en de zon schijnt!

Heerlijk weer om de barbecue aan te maken voor een paar lekkere worstjes en hamburgers. Maar: pas op met kleine kinderen en vuur!

Ruim een kwart van de mensen die zich na een barbecue-ongeval melden bij de eerste hulp zijn kinderen jonger dan 5 jaar.

Briketten

Briketten of houtskool zijn onmisbaar bij het aanmaken van een barbecue. Om dit veilig te doen, zeker met kleine kinderen in de buurt, gaat onze voorkeur naar briketten omdat deze minder vonken dan houtskool. Briketten branden ook langer en gelijkmatiger door.

Gebruik NOOIT spiritus of benzine bij het aansteken van een barbecue. Dat kan namelijk voor een steekvlam zorgen. Beter is om hiervoor aanmaakblokjes te gebruiken.

Zet vervolgens de barbecue op een vlakke ondergrond, uit de buurt van struiken/parasols en uit de wind.

Overige tips:

1. Geen kinderen in de buurt van een hete barbecue. Maak samen met je kind een duidelijke cirkel met stoepkrijt of stokjes, of gebruik een knaloranje verlengsnoer om duidelijk te maken tot hoever ze mogen komen. Zorg voor een cirkel van 3 meter rondom de barbecue.

2. Zet een emmer water naast de barbecue. Bij een brandwond of brandend kledingstuk heb je direct water bij de hand.

3. Blaas niet zelf in het vuur. Ook dit kan voor een steekvlam zorgen.

4. Verplaats geen BBQ die aan staat, ook al is het een kleine BBQ.

5. Ook na het eten is de BBQ nog heet maar gaan kinderen vaak weer zonder toezicht spelen! Doe de deksel op de BBQ of doof je BBQ met zand.

De laatste tip.......vergeet niet om te genieten tijdens de barbecue!