Eerste hulp bij heimwee op vakantie.

21.08.2019

Zit je heerlijk aan de rand van het zwembad te genieten van je vakantie, loopt je zoontje te klieren en je dochter is de hele tijd kattig en kan niets verdragen.
Gezellig! Maar heb je wel eens aan ze gevraagd of ze heimwee hebben?

Je hebt er geen EHBO koffer voor nodig.

Praten over heimwee helpt kinderen hun gevoel te begrijpen. Soms weten ze gewoon niet waar hun gevoel vandaan komt. Leg ze uit dat iedereen naar zijn of haar eigen, vertrouwde omgeving kan verlangen. Vraag je kinderen gewoon of ze thuis missen.

Een kind kan heerlijk aan het spelen zijn met vriendjes, elke dag naar de animatie gaan om te knutselen, s’avonds een ijsje eten op het terras,.....en dan ineens dikke tranen en de vraag wanneer jullie eindelijk naar huis gaan.
Was het altijd maar zo duidelijk. Niet alle kinderen laten heimwee duidelijk merken. Ze kunnen ruzie gaan zoeken, klagen over buikpijn, misselijk zijn, in bed gaan plassen of zich afzonderen van de rest.

Van alle kinderen die heimwee hebben, heeft 80% er maar een beetje last van. Het gevoel van heimwee duurt tot ze weer thuis zijn, maar wordt niet erger. Bij 20% van de kinderen wordt het wel erger. Hoe langer ze van huis zijn, hoe rotter ze zich voelen.

Wanneer een kind heimwee heeft helpt het niet om boos te worden. Het heeft geen zin om te zeggen dat het verwend gedrag is, dat ze blij moeten zijn met wat ze krijgen, dat je voor hun zo ver bent gaan rijden. Je kindje heeft liever zelf ook geen heimwee. Een dikke knuffel helpt beter!

Tips wat je kan doen:

• Vertrouwde spullen meenemen helpt altijd. Een knuffel, een eigen hoofdkussen, een foto van je huisdier. Laat je kindje zelf wat spulletjes uit zijn kamer inpakken en die op de bestemming weer zelf uitpakken.

• Een goede voorbereiding is belangrijk. Laat je kindje op de computer zien waar je naartoe gaat. Laat ze de speeltuin zien, vertel wat je in het restaurant kan eten. Door er gewoon samen over te praten maak je het ook minder eng.

• Heimwee is tijdens de eerste dagen vaak het ergste. Kinderen zijn dan uit hun ritme en vertrouwde omgeving. Afleiding is dan de beste oplossing. Ga samen leuke dingen doen.

• Heimwee is normaal! Dat mag je kindje best weten. Zelfs volwassenen hebben last van heimwee.

• Zorg dat je zelf relaxt bent. Je kindje voelt feilloos aan wanneer jij gestrest bent en zal hierop reageren.

Heeft je kindje tijdens de vakantie toch veel last gehad van heimwee?
Ga dan vakanties niet vermijden!
Laat je kindje thuis gewoon wat vaker logeren op vertrouwde plekken zodat je kindje kan wennen aan een andere omgeving en mensen. Geef complimenten als dit goed gaat!
Uiteindelijk moet ieder kind een keer leren om uit zijn vertrouwde omgeving weg te gaan.
Maar ieder kind doet dit op zijn eigen tempo.