Zonnesteek of oververhitting, weet jij het verschil?

10.06.2020

In nieuwsberichten zie je het alweer voorbij komen; we krijgen een zomer met hittegolven.

De zwembaden staan weer in de tuin. De zonnebrand staat binnen handbereik.

Dat wordt genieten!

Het warme weer brengt alleen ook gevaren met zich mee. Het gevaar voor verbranding is bij iedereen wel bekend. Maar kinderen kunnen nog niet goed hun temperatuur reguleren dus dan ligt er ook een ander gevaar op de loer: oververhitting of in ergere situaties zelfs een zonnesteek.

Als je meer vocht verliest dan je opdrinkt, droog je uit. En als je lichaam te weinig vocht bevat om te verdampen via de huid, stijgt je lichaamstemperatuur. Uitdroging en lichaamstemperatuurstijging kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. En, hoe warmer het buiten is, des te groter de kans op zulke warmteproblemen.

Maar probeer kinderen maar eens rustig te houden als het mooi weer is. Dat vraagt  veel creativiteit van de verzorgers. Daarom is het belangrijk dat je als volwassene weet wat de symptomen zijn zodat je direct kunt ingrijpen wanneer het fout dreigt te gaan.

Hoe herken je nu een zonnesteek of oververhitting?

En wat moet je dan doen?

We leggen het hieronder kort voor je uit.

De symptomen van een zonnesteek en oververhitting zijn nagenoeg hetzelfde. Het is daarom moeilijk om het verschil te ontdekken. Neem bij de eerste symptomen dus direct actie om erger te voorkomen.

Een zonnesteek is een gevolg van te lange blootstelling aan de zon.

Een oververhitting is een gevolg van vochtverlies en uitdroging.

Oververhitting

Tijdens oververhitting loopt de lichaamstemperatuur op en kunnen er verschillende klachten ontstaan. Deze klachten zijn de voorlopers van verschillende ziektebeelden die te maken hebben met warmte. Sommige zijn vervelend, maar niet ernstig. Andere ziektebeelden kunnen levensbedreigend zijn.

Wordt een oververhitting onderschat en blijft je kind blootgesteld worden aan warmte en zon, dan is de kans op een zonnesteek groot.

Het grote verschil tussen een oververhitting en een zonnesteek is dat een zonnesteek een medisch noodgeval is.

Zonnesteek

Symptomen:

• Hoofdpijn, duizeligheid.

• Braken.

• Kinderen die wat ouder zijn kunnen last krijgen van spierkrampen.

• Veel zweet, ziet bleek of rood. (soms zelfs niet meer zweten)

• Droge mond.

• Weinig plassen.

• Flauwvallen, slap voelen, ernstig vermoeidheid.

Wat moet je doen:

• Bescherm je kind tegen de zon door bijvoorbeeld een parasol te plaatsen.

• Leg je kind neer en geef rust in een koele ruimte.

• Laat je kind niet te koude (sport)drank drinken.

• Geef je kind chips om de zouten aan te vullen.

• Koel eventuele verkrampte spieren.

• Bel of laat 1-1-2 bellen als je kind niet snel opknapt.

Voorkomen is beter dan genezen.

Neem dus de volgende voorzorgsmaatregelen:

• Zorg dat je kind midden op de dag niet teveel in de zon speelt en zeker geen intensieve activiteiten onderneemt.

• Ook als de zon niet schijnt kan het gevaarlijk zijn voor je kind. Het is vooral de hoge temperatuur waardoor je kind veel vocht kwijt raakt.

• Goed insmeren met zonnebrandcrème.

• Zorg dat je kind genoeg drinkt!

• Zonnebril of zonnehoedje gebruiken.

• Katoenen, dunne kleding aandoen.

• Hete kamers zijn net zo gevaarlijk als warme auto’s! Zorg dus dat de slaapkamer van je kind goed van temperatuur is tijdens slaapmomenten. Een dun laken op bed om onder te slapen is voldoende.