Weten je kinderen ook hoe ze 112 moeten bellen?

08.09.2019

Heb jij met je kindje wel eens besproken hoe hij/zij 112 moet bellen?

Je kunt kinderen al jong leren om 112 goed te gebruiken. Ze kunnen namelijk ook YouTube filmpjes aanzetten op jonge leeftijd.

Oudere kinderen lijken vastgeplakt aan hun telefoon, maar weten ze ook hoe ze hun telefoon moeten gebruiken in noodsituaties?

Bespreek met de (kleine) kinderen waar de knop op je telefoon zit voor als er nood is. (En dat ze hiervoor geen toegangscode nodig hebben)

Leg uit dat je deze niet zomaar mag gebruiken! Vertel dat de persoon van 112 vragen gaat stellen die ze dan gewoon kunnen beantwoorden.

Voor de kinderen die al kunnen lezen kun je als extra hulpmiddel samen een briefje maken voor bv aan de binnenkant van je keukenkastje. Hierop schrijf je  112 bij noodsituaties en daarna voluit alle gegevens (van iedereen van het gezin) die belangrijk zijn zoals:

Geboortedatum

Eventueel medicijnen die iemand gebruikt.

Zet daar ook de gegevens bij van opa en/of oma als ze regelmatig komen oppassen.

Want ook met opa en/of oma kan iets gebeuren als de kinderen erbij zijn.

Het lijstje is een handig hulpmiddel voor als je kindje (of jij zelf) in paniek bv. niet meer het adres weet te vertellen. Want ook al heb je alles goed besproken, een spiekbriefje geeft altijd meer zekerheid......voor jong en oud!