Wespen zijn niet altijd schattig.

21.08.2019

Met kinderen rustig aan tafel zitten is op zich al een uitdaging, maar er ontstaat nog meer onrust zodra de eerste gestreepte beestjes zijn gesignaleerd. Gillende kinderen (en volwassenen) aan tafel, de vliegenmeppers liggen binnen handbereik, de vallen zijn geïnstalleerd.
Ze zijn er weer......wespen!

Ook al weten we dat we niet wild om ons heen moeten gaan slaan, dat advies zijn we even vergeten als er een wesp om ons heen zoemt.
Zeker kinderen kunnen uit paniek om zich heen gaan slaan zodat we niet meer zien waar de wesp is gebleven. En wespen steken uit verdediging!

Een wespensteek kan flink pijn doen. Je kindje klaagt over een branderig gevoel. De plek waar je kindje gestoken is wordt flink rood en zwelt vaak op.

Wat kun je doen na een wespensteek:

• Verwijder de angel met een botte kant van een mes.

• Zuig indien mogelijk het gif uit de plek. Gebruik hiervoor een vacuümpompje. Als je dit namelijk met je mond doet kan het een allergische reactie geven bij jezelf. Het uitzuigen moet binnen 2 minuten gebeuren, anders is het gif al in de bloedsomloop terecht gekomen.

• Koel de gestoken huid met een natte doek of coldpack. Dit vermindert de zwelling, pijn en jeuk.

• Gebruik eventueel een zalf met menthol tegen de huidirritatie.

• Neem contact op met de huisarts als de plek erg dik wordt.

Bel 112 bij:

• Als je kindje is gestoken in de mond of keel. (Laat je kindje op een ijsblokje zuigen tegen de zwelling en bel 112.)

• Als je kindje het ineens benauwd krijgt.

• Bij een zwelling in hals of nek.

• Overgevoeligheid voor insectenbeet.

Allergische reactie

Als je kindje nog nooit is gestoken dan weet je niet of ze allergisch is voor een insectenbeet. Kinderen die al bekend zijn met hooikoorts of astma zijn eerder overgevoelig voor wespen. Een allergische reactie kan in het meest ernstige geval tot een anafylactische shock leiden.

Symptomen bij een ernstige allergische reactie:

• Ernstige zwelling van de huid .

• Diarree

• Misselijkheid

• Braken

• Duizeligheid

• Bloeddrukdaling

• Bewusteloosheid

• Zwelling van de tong

Neem dan direct contact op met 112.