Epilepsie bij kinderen.

06.02.2020

Epilepsie is een lastig begrip. Wanneer heeft je kind nu epilepsie? En wat is de aanleiding? Wat moet je doen tijdens een epileptische aanval van je kind?

Je kunt pas van epilepsie spreken als je kind last heeft gehad van meer dan één epilepsie aanval binnen één jaar. Zo’n aanval wordt ook wel insult genoemd en duurt meestal maar kort.

De beschrijving van epilepsie kan verwarrend zijn. Als een jong kind namelijk alleen maar aanvallen heeft terwijl ze koorts heeft, dan is het geen epilepsie maar noemen ze het een koortsstuip. Wanneer oudere kinderen (ouder dan 5-6 jaar) aanvallen krijgen tijdens koorts, dan wordt het wel epilepsie genoemd. Over het algemeen moeten de aanvallen zonder directe aanleiding ontstaan, dus vaak zonder koorts.

Bij een epileptische aanval worden sommige hersencellen overactief en gaan ze in het wilde weg elektrische signalen afgeven. Een soort onweer in de hersenen.

Eén op de 50 tot 100 kinderen heeft op kinderleeftijd last (gehad) van epilepsie. Op kinderleeftijd komt epilepsie het meeste voor bij baby’s en jonge kinderen.

Mogelijke oorzaken:

• Aanlegfout van de hersenen. Dit gebeurt tijdens de zwangerschap. Er ontstaat dan een fout in het DNA.

• Hersenbeschadiging. Dit kan door bijvoorbeeld een ongeluk, een infectie of zuurstoftekort.

• Stofwisselingsziekte.

• Kinderen die epilepsie hebben kunnen hiervan meer last krijgen tijdens koorts, wanneer ze ziek zijn of na een inenting.

• Kinderen die bekend zijn met epilepsie kunnen door slaapgebrek ook eerder een insult krijgen.

De symptomen van epilepsie zijn heel verschillend en afhankelijk van welk deel van de hersenen onbedoeld actief zijn geworden. Symptomen kunnen zijn:

• Van het ene op andere moment verandert het gedrag van je kind.

• Soms kunnen lichtflitsen in een bepaalde frequentie  zorgen voor een aanval.

• Sommige kinderen krijgen een vreemd gevoel in de maag dat omhoog kruipt naar hun keel, een soort voorgevoel.

• Soms raken kinderen bewusteloos, maar dat hoeft niet.

• Schokkende bewegingen die steeds groter en heftiger worden tijdens de aanval. Dit kan een arm/been zijn of het hele lichaam. Niet alle epileptische aanvallen gaan gepaard met schokken.

• Verstijven.

• Blauwe kleur. Dit komt door het verstijven van de ademhalingsspieren.

• Schuim op de mond. Kinderen kunnen op hun tong bijten waardoor het schuim rood kleurt.

• Braken tijdens een aanval.

• Snelle hartslag tijdens de aanval.

Wat moet je doen:

• Bel 1-1-2 en zet je telefoon op de luidspreker.

• Voorkom dat je kind zich bezeert.

• Stop niets in de mond van je kind om het bijten op de tong te stoppen.

• Houdt de bewegingen/schokken niet tegen.

De meeste aanvallen zijn binnen vijf minuten gestopt. Soms duurt een aanval maar enkele seconden.

Na een aanval zijn kinderen vaak erg moe en vallen ze in slaap. Het is dan moeilijk te beoordelen of de aanval is gestopt.

Heb je een vermoeden dat je kind epilepsie heeft? Film dan tijdens een aanval.

Een kinderneuroloog kan dan makkelijker vaststellen of er werkelijk sprake is van epilepsie.

Wil je meer weten over epilepsie kijk dan op de website:

www.hersenstichting.nl

www.kinderneurologie.eu