De berenklauw is een gevaarlijke plant!

06.05.2020

Kinderen gaan buiten spelen en gaan op ontdekkingstocht. Ze gaan hutten bouwen op een veldje of ze gaan met vriendjes op speurtocht door de natuur. Heerlijk als ze de hele dag buiten gespeeld hebben en voldaan thuis komen. Maar na een dag heeft je kind ineens grote brandblaren op zijn handen. Je hebt geen idee hoe hij hier aan is gekomen. Je denkt niet eens aan de dag dat hij de hele dag heeft buiten gespeeld. Bij brandblaren denk je aan een verbranding aan iets wat heet is, toch?

Maar heb je ooit  gehoord van de berenklauw?

Heb je de plant ooit gezien?

Je kunt ze zien langs dijken, wegen en graslanden. Aanraking met de berenklauw kan zorgen voor brandblaren. Alleen de brandblaren door de berenklauw verschijnen pas na 24 uur nadat er aanraking is geweest. De zon op de beschadigde huid zorgt bij aanraking van de reuzenberenklauw dat er brandblaren ontstaan. Misschien heeft je kindje wel eerst last gehad van een geïrriteerde huid, maar durfde hij dit niet te zeggen omdat hij op een veldje was geweest waar hij helemaal niet mocht komen. Enkele uren daarna kunnen er blaren ontstaan.

Soorten.

In Nederland is de meest voorkomende variant van de berenklauw de gewone berenklauw.

Deze gewone berenklauw wordt ongeveer 90 tot 150 cm groot en is de minst gevaarlijke van alle varianten. De gewone berenklauw groeit van juni tot oktober (het is mogelijk dat de plant eerder groeit i.v.m. de veranderende temperaturen). De gewone berenklauw is ruw behaard, de stengel is kantig en gegroefd en de plant heeft witte bloemen in veelstralige schermen.

De schermen

blad en stengel.

Gevaarlijker is de reuzenberenklauw. De reuzenberenklauw lijkt op de gewone berenklauw, maar is veel groter. Deze variant kan namelijk tot 4 meter hoog worden. Een verschil met de gewone berenklauw is dat de reuzenberenklauw stengels heeft met rode vlekken. Ook hebben de bladeren een andere vorm.

Contact met de gewone berenklauw:

Als je kind in aanraking komt met de gewone berenklauw dan kunnen de haartjes van de plant voor jeuk en irritatie zorgen. In erge situaties ontstaan er lichte brandblaren. De eerste klachten komen vaak pas na 24 uur nadat je kind in contact  is geweest met de plant. Het is daarom moeilijk te bepalen of je kind ook werkelijk de klachten heeft van een berenklauw.

Klachten na aanraking reuzenberenklauw:

De reuzenberenklauw zorgt voor veel meer last. Als je kind in aanraking is gekomen met de stengel van de reuzenberenklauw, kunnen de sappen ervoor zorgen dat de huid gaat irriteren. Je kind heeft dan last van jeukende, rode vlekken of blaasjes. Dit sap kan na blootstelling aan zonlicht zorgen voor jeuk, grote blaren en zelfs voedselvergiftiging. De blaren ontstaan vooral doordat de huid extreem gevoelig wordt voor zonlicht en daardoor kan verbranden.

Wat merk je dus aan je kind na aanraking met de (reuzen)berenklauw?

• Blootstelling aan de sappen van de (reuzen)berenklauw of oppervlakkige aanraking met de plant.

• Na 24 uur: Jeukende, rode vlekken of blaasjes

• Enige uren daarna: ontwikkeling van grote blaren die lijken op ernstige brandwonden.

• Hierna kunnen littekens gevormd worden en kan de huid bruin verkleuren.

Wat moet je doen als je kind in aanraking is geweest met de berenklauw?

• Was de aangedane huid direct met lauw water en zeep.

• Als de ogen in contact zijn gekomen: de ogen met veel water spoelen.

• Indien na contact met de reuzenberenklauw wordt voorkomen dat je kind in aanraking komt met UV-licht (zonlicht en zonnebanklicht) zullen er geen blaren ontstaan.

• Let op, voorkom dus ook contact met indirect licht door bijvoorbeeld een raam.

• Beperkte irritatie met kleine blaren kun je zelf verzorgen.

• Blaren heel laten en goed afdekken met niet verklevend gaasje.

• Hierna kunnen littekens gevormd worden en kan de huid bruin verkleuren.

• Neem contact op met de huisarts bij uitgebreid contact met de huid en/of uitgebreidere blaarvorming.

Ook voor honden zijn de berenklauwen gevaarlijk. Honden kunnen er op dezelfde manier last van krijgen als kinderen.

Leer je kind welke planten gevaarlijk zijn, ze kunnen dan veilig buiten spelen.