4 tips wat te doen bij groeipijn.

13.01.2020

Het ene kind heeft er meer last van dan een ander. Ik heb zelf  2 zonen waarvan de oudste tijdens de pubertijd bijna kruipend van de pijn over de grond ging, de jongste heeft nergens last van gehad: groeipijn!

Groeipijn komt voor bij kinderen van 3 jaar tot tijdens de puberteit.

Kinderen hebben niet alle jaren last van groeipijnen. Het kan zijn dat je kind pas voor het eerst groeipijn krijgt in de pubertijd, maar het kan ook zijn dat je zoon van 7 veel last heeft van groeipijnen.

De aanvallen van pijn gaan vanzelf over na ongeveer tien tot vijftien minuten. Groeipijn is ongevaarlijk.

Ze zeggen dat groeipijn uiteindelijk niets te maken heeft met de groei. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er bij kinderen met groeipijn geen structurele afwijkingen in de benen te vinden zijn.

Toch komen de groeipijnen vooral voor tijdens een groeispurt. De eerste groeispurt kan al voorkomen als je kind drie jaar oud is. Artsen vermoeden dat de pijn komt door de rek van spieren en pezen bij de aanhechting van de botten. Botten groeien sneller dan spieren en dit zorgt dan voor rek op de spieren en pezen. De rek is waarschijnlijk de oorzaak van de groeipijn.

Een kind groeit tot de puberteit ongeveer 6 centimeter per jaar. Dat gaat vrij geleidelijk. Je merkt meestal wel aan de kleding van je kind wanneer er een groeispurt is.

In de puberteit kan een kind wel 12 centimeter per jaar groeien en dat is in de meeste gevallen niet verspreidt over het jaar. Die flinke groeispurt kan dan ook aardig wat pijn doen. Jongens klagen dan vaak over pijn aan hun gewrichten met name de knieën, meisjes krijgen in de pubertijd last van hun borsten of heupen. De groeispurt stopt als de hoeveelheid groeihormonen in het lijf afnemen. Dit is wanneer de geslachtsorganen rijp zijn. Bij meisjes is dit na hun eerste menstruatie, jongens hebben hun uiteindelijke lengte grotendeels bereikt rond hun zestiende jaar.

Groeipijn komt meestal in de avond/nacht opzetten. Dit komt omdat botten vooral in de nacht groeien en dan ook nog vooral als er geen gewicht op de botten rust. Overdag worden de botten belast door het lopen en spelen. Je kind klaagt bij groeipijn over een zeurende pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. De pijn kan continu aanwezig zijn of in aanvallen komen. Soms ervaren ze het als een stekende pijn of een soort kramp. De pijn is zo erg dat ze er wakker van liggen of worden.

Om de pijn te verlichten kun je het volgende doen:

1. Doe je kind in een warm bad of maak een warme kruik.

2. Een massage werkt vaak ontspannend. Een beetje massageolie en rustig de benen masseren. Kinderen kunnen goed aangeven wat ze fijn vinden. (bij mijn zoon werkte dit het beste )

3. Laat je kind plat op het bed liggen en vraag of hij zijn benen strekt. Laat hem dan een voor een zijn gestrekte been optillen. De knie blijft gestrekt en de voet gebogen. Herhaal dit ongeveer 10 keer.

4. De pijn kan zo erg zijn dat je kind een (kinder) paracetamol nodig heeft. Lees de bijsluiter voor de juiste dosering.

Wat ik als ouder toen niet wist is dat ook jongens groeistrepen (striae) kunnen krijgen op hun lijf. Mijn  zoon had ineens heel veel blauwe strepen op zijn rug. Ik dacht zelfs dat hij was geslagen. Een arts heeft  bevestigd dat het inderdaad groeistrepen waren. Deze striemen worden minder zichtbaar naarmate ze ouder worden maar verdwijnen nooit helemaal. Meisjes kunnen door de snelle groei striae krijgen op met name hun heupen en bovenbenen.

Ga wel even naar de huisarts als je kind:

• Meer pijn krijgt bij het bewegen van zijn benen.

• Pijn heeft in zijn/haar  gewrichten (heupen, knieën).

• Een abnormale zwelling in bijvoorbeeld een knie.

• Ook overdag veel pijnklachten heeft.

• Koorts heeft die je niet kan verklaren.

• Zoveel pijn heeft dat gewoon bewegen van zijn/haar been niet mogelijk is.

• Pijn heeft in één been.