• Stichting-Ehak

Na de koprol bleef hij onder water.

Tijdens de zwemles moest mijn zoon Yael, bij het oefenen voor het behalen van zijn C-diploma, een koprol maken van de startblokken. Hij vond dit doodeng. Ik zat op de tribune toe te kijken samen met Ezra van 3 jaar.

Het was warm, Ezra wilde niet stil zitten en van een afstand zag ik dat Yael de koprol maakte maar met zijn rug op de rand van het zwembad belandde. Hij wilde boven water komen maar de lijn in het zwembad zorgde ervoor dat hij dit niet kon. Ik heb in de haast Ezra op de tribune laten zitten tussen andere volwassenen en ben snel naar de rand van het zwembad gerend. Zonder na te denken ben ik half op de rand gaan zitten en kon ik de hand van Yael vastpakken en hem uit het water helpen.

Bij mijn zoon is het goed afgelopen. Een flinke blauwe plek op zijn rug en een ijsje voor de schrik. Maar wat mij achteraf als EHBO instructeur (ik was dat toen nog niet) wel verbaast, is dat niemand mij het advies heeft gegeven om even langs de huisarts te gaan, terwijl hier wel een gevaar was voor een secundaire verdrinking.

Wat is een secundaire verdrinking ?

We noemen het ook wel een uitgestelde verdrinking. De naam zegt al genoeg: een kind overleeft een verdrinking maar raakt later buiten bewustzijn. Een late verdrinking kan tot 72 uur na het binnenkrijgen van het water ontstaan.

Hoe dit kan?

Normaal gesproken houdt een kind de adem in als het onder water gaat. Als een kind onder water raakt maar schrikt neemt het een hap lucht en belandt er water in de longen. Daardoor kunnen de longblaasjes beschadigen en ontstaat er een ontsteking. Het kind krijgt het dan benauwd en wordt moe.

Het is dan ook belangrijk om je kind goed in de gaten te houden en te letten op de volgende symptomen:

• Langdurig hoesten.

• Moeite met ademen.

• Benauwd.

• Moe en lusteloos.

• Heb je het idee dat zijn hersenen niet meer ‘normaal’ functioneren? (Denk aan moeilijk kunnen praten, zwalken of ander raar gedrag dat je niet van je kind gewend bent.)

Wanneer kan dit dan gebeuren bij kinderen?

Eigenlijk alle situaties waarin een kind adem wil halen onder water.

Bijvoorbeeld:

• Als een kind in bad onderuit glijdt.

• Een kind in het water valt en een vriendje bovenop hem valt.

• Als een kind door een valpartij in het water belandt.

Ontneem je kind nu niet het plezier van zwemmen. Kinderen vinden het heerlijk om in het water te spelen. Zorg gewoon voor goed toezicht en zorg dat je alert bent op eventuele symptomen van secundaire verdrinking.