• Stichting-Ehak

Hersenschudding bij een kind

Je kind stoot een glas melk om en je gaat snel naar de keuken om een doekje te halen. Als je omkijkt zie je hem al staan in de kinderstoel. Hij is klaar met eten en hij probeert zelfstandig uit de kinderstoel te klimmen. Met een flinke smak valt hij op de grond.

In de EHBO hebben we het liefste een huilend kind. Huilende kinderen hebben namelijk een ademhaling.

Als je kind van een hoogte is gevallen zijn de volgende punten belangrijk:

· Til je kind niet direct op!

· Ligt je kind huilend op de grond?

· Laat een kind dan eerst rustig liggen en kijk wat hij/zij gaat doen.

· Ga erbij zitten en vraag of je kind naar jou kan komen.

· Je kunt dan goed checken of er ander letsel is.

· Een bult op zijn hoofd kun je koelen met een coldpack.

Als je kind op zijn hoofd is gevallen is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan dan inschatten of een onderzoek nodig is.

Je moet altijd contact opnemen met de huisarts als je kind:

· Overgeeft of blijft overgeven

· Bewusteloos is geweest

· Nekpijn heeft

· Een flinke zwelling of blauwe plek op het hoofd heeft

· Suf is en niet reageert zoals je van hem gewend bent

· Erge hoofdpijn heeft

· Licht niet kan verdragen

of als jij het gevoel hebt dat het niet goed gaat met je kind!

Let op, een kind dat altijd heel rustig en introvert is, maar nu ineens heel druk, vertoont afwijkend gedrag en dat is alarmerend.

Soms ontstaan er pas klachten na de eerste dagen of weken na de valpartij. Neem ook dan direct contact op met je huisarts. Ben je bij de huisarts geweest en krijgt je kind andere klachten, maak dan weer een afspraak om je kind opnieuw te laten onderzoeken.

Bel direct 1-1-2 als:

· Je kind bewusteloos is

· Er bloed uit zijn oor komt

· Hij stuiptrekkingen heeft

· Er blauwe verkleuring rond zijn ogen ontstaat

De (huis)arts kan een wekadvies geven. Je moet dan je kind de eerste 24 uur regelmatig wakker maken en controleren hoe het met hem gaat.

Door de klap op het hoofd van je kind kan er in het hoofd een zwelling of een bloeding ontstaan. Dit is van buiten niet zichtbaar en kan langzaam ontstaan. Blijf je kind dus goed in de gaten houden. Vertrouw je het niet: neem dan direct contact op met de huisarts.