• Stichting-Ehak

Griep bij kinderen.

De tijd is er weer voor: een griepgolf. Griep is een besmettelijk virus dat vooral rond februari actief is. Voor volwassenen zijn griepverschijnselen al niet fijn, maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je kind de griep krijgt?

Je hoeft met griep niet altijd langs de huisarts. Uitzieken is vaak het advies.

Het belangrijkste is dat je kind blijft drinken, want anders kan het kind uitdrogen.

Als je kind goed drinkt en plast, tranen heeft bij het huilen en speeksel heeft dan is het niet uitgedroogd.

Toch moet je met kinderen alert zijn:

Zo is er een afspraak onder de huisartsen dat kinderen onder de 2 jaar met griepverschijnselen graag gezien worden. Het eerste waar de huisarts naar zal vragen is of je kind koorts heeft.

Het meten van de temperatuur bij kinderen kan het beste als volgt:

• Je kind heeft koorts als de lichaamstemperatuur 38 graden is of hoger.

• Een oorthermometer is minder betrouwbaar.

• Kinderen vinden het niet fijn, maar het meten van de temperatuur kan het beste via de anus. Deze manier is het meeste betrouwbaar.

• Bij kinderen jonger dan 3 maanden is de temperatuur alleen maar betrouwbaar als deze is gemeten via de anus.

Kleed kinderen met koorts niet warm aan! Je kind kan bij koorts wel rillen, maar dit wil niet zeggen dat je kind het koud heeft. Kleine kinderen zijn nog niet in staat om hun temperatuur goed te regelen. Kleed kinderen met koorts daarom luchtig. Gebruik geen dikke dekens in bed, een laken is voldoende.

Neem contact op met de huisarts als je kind bij griep de onderstaande symptomen heeft:

• Je kind met griep is jonger dan 2 jaar.

• Je kind heeft rode vlekjes die niet weg te drukken zijn.

• Je kind (ouder dan 2 jaar) heeft al drie dagen koorts.

• Je kind is suf.

• Je kind heeft het benauwd.

• Je kind wil niet drinken en/of plast weinig.

• Je kind ziet grauw.

Een kind met griep heeft vooral rust nodig. De griepverschijnselen verdwijnen na drie tot vijf dagen.

Beterschap!